Agypezsdítő ételek
Az étkezés fizikai alapszükségletünk, azonban nem mindegy, hogy milyen táplálék jut a szervezetünkbe. Közeledik az ünnepi lakomázás ideje, amikor a család körbeüli a terülj-terülj asztalkámat – ilyenkor nem feltétlenül nézzük, hogy milyen alkotóelemek segítik vagy hátráltatják szervezetünk működését. Általában azonban érdemes figyelmet szentelni az étkeknek és a bennük rejlő nyomelemeknek, hiszen rendszeres fogyasztásuk által váltják be teljesítménnyel és állóképességgel kapcsolatos ígéretüket.
Az ifjoncok étkezésére kiváltképp figyelni kell, hiszen a tanórák izgalmai, a teljesítési vágy vagy akár a megfelelés mind-mind magasabb koncentrációt igényelnek, ezért könnyen elfáradnak, elkalandoznak. Bizonyos ételek és vitaminok fogyasztásával azonban több energia jut a tanulásra.
A tanuláshoz fontos a memória megfelelő működése, melyet például az omega-3 zsírsavval lehet fokozni. Sajnos a szervezet ezt képtelen előállítani, azonban vannak olyan ételek, amelyek tartalmazzák, így elősegítik az agyi neuronok kommunikációját: csökkenti a koleszterinszintet, ezzel elősegíti a véráramlást. Mi lesz az eredmény? Javul a memória, megy a tanulás! Ennek eléréséhez fogyasszon halféléket, mint például lazac vagy tonhal, de a dió vagy az avokádó is gazdag omega-3 zsírsavban!
Gyakran elkalandozik a gyermek? Esetleg Ön sem tud kellőképpen összpontosítani a munkára? A cink és a vas a megoldás, ugyanis ezek hiánya lassítja az agyműködést és csökkenti figyelmi képességünket. Mindkét nyomelem megtalálható a vörös húsokban, de a tökmag nassolása is ugyanúgy segíti a koncentrációt. De ez még nem minden! A babfélék fogyasztása szintén kitűnő választás, hiszen fehérjében, vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban is dúskálnak, melyek az összpontosítás fő mozgatórugói.
Fehérje? Naná!
Kifejezetten agyserkentők a fehérjetartalmú ételek. A hús ebből a szempontból a legjobb forrás, hiszen dúskálnak a fehérjében. Tojást is ajánlott hetente egyszer fogyasztani valamilyen formában, hiszen tartalmaz kolint, melynek az emlékezőképességre gyakorolt hatása fontos lehet akár a tananyag elsajátításában. Ugyancsak idegrendszer-fokozó hatásúak a tejtermékek, hiszen B- és D-vitaminban gazdagok, amellett, hogy kalcium-tartalmuk a csontokat erősíti, így a fejlődő szervezetnek elengedhetetlen fizikailag és szellemileg is.
Mit kell még tankolnia az agynak? A teljes kiőrlésű gabonafélék kiváló üzemanyagként funkcionálnak, hiszen a vércukorszint fenntartásában segít, így érdemes már a napot zabpehellyel vagy müzlivel kezdeni.
Mi a helyzet a gyümölcsökkel és a zöldségekkel? Hogy segítenek a gondolkodásban és a figyelemben? A színes zöldségek és gyümölcsök amellett, hogy rengeteg vitamint tartalmaznak, az agyat is megmozgatják, fontos a paradicsom, paprika, répa fogyasztása, de például a málna, az eper, a szeder vagy az áfonya antioxidánsban gazdagok, így az agyat is megmozgatják pl. az emlékezőtehetség serkentésével. Érdemes megjegyezni, hogy minél intenzívebb a gyümölcs színe, annál magasabb a tápanyag és antioxidáns tartalma, ezáltal a szervezet méregtelenítésének csodaszerei!
Ha spenót, akkor Popeye!
Popeye-ről mindenki tudja, hogy az erejét a spenótból nyeri. Bár azt tudjuk, hogy a spenót semmivel sem tartalmaz több vasat más zöldséghez képest, A-vitaminban azonban hihetetlenül gazdag, így a látás alapvető fontosságú támogatója. A gyermekek étkezési szokásait pedig mi sem tudja jobban fokozni, ha egy mesefigura mutatja az étel jótékony hatását!
Ne hagyjuk ki a halakat sem! Azok is sokat segítenek. További tippeket találtok itt: http://iqfactory.hu/blog/szakdolgozat_tippek/8-utos-es-8-tiltott-nasi-tanulashoz/