Olvadás, fagyás, forrás
1. Az olvadásHa megtöltünk egy poharat jégdarabokkal, majd beleteszünk egy hőmérőt, és elkezdjük a poharat melegíteni, akkor azt vesszük észre, hogy a hőmérő higanyszála először elkezd emelkedni, majd 0°C-nál megáll, a jég pedig vízzé kezd válni.
Ilyenkor a melegítés hatására már nem nő a hőmérséklet, hanem 0°C-on marad mindaddig, amíg a jég teljesen elolvad. Viszont ha a vizet tovább melegítjük, akkor már növekedni fog a hőmérséklete.
Láthatjuk, hogy a jég 0°C-on kezdett el olvadni. Ezt a hőmérsékletet hívjuk a víz olvadáspontjának.
Minden anyagnak más és más lehet az olvadáspontja.
Nézzük meg néhány anyag olvadáspontját az alábbi áblázatban!
Anyag | Olvadáspont (°C) |
Víz | 0 |
Alkohol | -114 |
Vas | 1535 |
Üveg | kb. 700 |
Láthatod, hogy az üveg olvadáspontjának csak egy körülbelüli értéket adtunk meg. Ez azért van, mert egyes anyagoknak nincsen meghatározott olvadáspontjuk, hanem a hőmérséklet növelésével először csak meglágyulnak, aztán pedig teljesen elolvadnak. Ilyen anyagok az üvegen kívül például a vaj és a viasz is.
2. A fagyásA fagyás az olvadás ellentéte. Akkor következik be fagyás, amikor valamilyen folyadékot hűtünk.
Ha egy üvegkádba egy kis pohár vizet helyezünk, a pohár köré pedig jeget teszünk, akkor a vízben lévő hőmérő higanyszála lefelé indul el, tehát a víz hőmérséklete csökkenni fog. A higanyszál 0°C-nál megáll, a víz pedig elkezd megfagyni.
Tehát azt látjuk, hogy a víz ugyanazon a hőmérsékleten kezdett el megfagyni, mint amin a jég elolvadt. Azt a hőmérsékletet, amelyen egy folyadék megfagy, fagyáspontnak nevezzük. A különböző anyagoknak más és más a fagyáspontja.
Töltsünk meg egy poharat félig vizzel, és jelöljük be a víz szintjét tollal a poháron! Ezután tegyük a pohár vizet mélyhűtőbe! Pár óra múlva vegyük ki, és nézzük meg, milyen magasan lesz a jég a pohárban!
Azt tapasztaljuk, hogy a jég magasabban lesz, mint ameddig a víz volt. Ez azt jelenti, hogy a víznek fagyáskor nő a térfogata. A jég úszik a vízen, mert kisebb a sűrűsége, mint a víznek. Ezért fagynak be a tavak felülről, és nem alulról.
3. A forrásHa vizet melegítünk a tűzhelyen, akkor azt vehetjük észre, hogy az edény alján kis buborékok jönnek létre. Ha a vizet tovább melegítjük, akkor a víz elkezd bugyborékolni. Ezt a jelenséget forrásnak hívjuk.
Forrás során a folyékony vízből gőz keletkezik, tehát ugyanúgy, mint az olvadás és a fagyás is, a forrás is egy halmazállapot-változás.
A legtöbb anyagnak meghatározott forráspontja van.
A fémeknek nagyon magas a forráspontja, sok fémnek 2000 °C felett van. Az alkohol viszont már 78 °C –on forr.
Tanuljon a Te Gyermeked is egyszerűen és játékosan
A fizika alapjai oktatóprogram segítségével!